Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

A legjobban hiányolt dolgok a Világbajnokságon!

6 dolog, ami nagyon fog hiányozni a következő hónapban

2018. június 14. - JoEstetRetro

Itt a VB, ami egy retro-foci blog életében zavarba ejtő esemény. Mert egyrészről alapvetésünk, hogy a 98-as volt A Világbajnokság (amiről korábbi podcastünkben beszéltünk), amit felülmúlni, de még megközelíteni sem lehet, másrészről azért mégiscsak focibolondok vagyunk. Így ebben a meghasadt tudatállapotban nem tehettünk mást, mint összeszedtük: mi hiányzik a legjobban a régi tornákról, és mit várunk mégis a mostanitól:

 

  1. Olaszország és Hollandia

Minden VB-nek vannak nagy hiányzói. Magyarország például régóta közéjük tartozik, aminek okairól is beszéltünk Vincze Ottóval legutóbbi podcastünkben (itt). Eddig rendben. Az már nem, hogy ezúttal Olaszország is köztük van. Blogunk szinte csak a Világbajnokság előtti utolsó héten kezdett ráeszmélni, hogy egyébként van 32 csapat, akik azért összecsapnak egymással, annak ellenére, hogy az örök kedvencek hiánya érdektelenségbe taszított minket.

Van ennek jó oldala is: alacsonyabb vérnyomás, kiegyensúlyozottabb kedélyállapot, napi mínusz 2 óra olaszos cikkel töltött idő…áh, a fenét van jó oldala, pont ezek hiányoznak!

italy_98.jpg

És akkor még ott vannak a hollandok is, akiknek hiánya nem okoz ekkora személyes megrázkódtatást, de mindig fura érzés, ha nincsenek ott, hiszen a holland foci mindig ad felejthetetlen arcokat egy-egy világversenyhez – és akkor pörgessük végig a sort Davidstól Bergkampon át Van Persie-ig. (A régebbiekre mi nem emlékszünk, kicsik voltunk)

 

  1. Reklámok

Hova lettek azok a legendás reklámok, azokkal a legendás játékosokkal? Cantona, Del Piero, Ronaldo, Beckham és a többiek…nagyon fognak hiányozni azok az iszonyú kreatív és látványos, VB-re gyártott sportszergyártó reklámok.

Persze, valahol érthető: ki a fene akarja nézni Hendersont Beckham helyett, vagy Joao Mariot Rui Costa helyett? Valamiért a 98-as VB karaktereivel egészen más volt (de még a 2002-es reklámra is sokkal jobban emlékszem, mint bármelyikre a napokból).

Nem tudom, hogy van-e felnőtt ember, akit Neymar chips reklámja nem késztet arra, hogy a szünetben inkább lemenjen még két sörért – aha, megvan, ezzel akarják indirekt módon az alkohol fogyasztást serkenteni, sikerülni fog.

Ennek a reklámnak például minden másodpercére emlékszem, tényleg:

  1. Közvetítés

Ugye megvan, hogy a blogunk címe Jó estét, Jó szurkolást? Ugye megvan hogy miért? És ugye láttál már sportközvetítést az elmúlt években a köztévén? Ha mindhárom kérdésre igen a válaszod, akkor inkább nem fejteném ki. Ha meg valamelyikre is nem, akkor úgysem érted…

 

  1. Hangulat

Erősen összekapcsolódik az előző ponttal. Valahogy minden világversenyen feszült izgalommal várom az első bejelentkezést a nyitómeccsről: milyen a kép, a hang, az atmoszféra, a játék, a szurkolók és úgy az egész miliő, aminek az alkotóelemei igazából meghatározhatatlanok, mint valami szuperdrága parfüm titkos összetevői.

És ilyenkor mindig kialakul egy érzés, ami általában végigkíséri a tornát, majd évek múltán az emlékeimben is ez marad meg. Például kevés gusztustalanabb dolog van, mint a koreai meccsek hangulata, vagy kevés idegesítőbb, mint a dél-afrikai vuvuzela borzalom.

Mit várhatunk Oroszországtól? Amilyen az ország hangulata, olyan a VB hangulata is - a gondolatmenet befejezését ismét Rátok bízom.

 

  1. Matricás albumok

Igen, bizonyára most is vannak a VB-re gyártott matricás albumok. De túl öreg vagyok ahhoz, hogy ne nézzenek atom hülyének az újságosnál (tényleg, van még olyan, hogy újságos?), ha vennék egy 4-5 csomag albumba beragasztós matricát. És, be kell vallani, ez a dolog már nem jön vissza, ez a gyerekkorral elmúlt, de marhára hiányzik az érzés, mikor már hazafelé bontja az ember a csomagot, és kikandikál egy svéd sportszár, és lehet tippelgetni, hogy ez vajon Brolin vagy Larsson lesz.

  1. Cafú

Biztos mindenkinek van egy olyan játékos a fejében, akinek a jelenléte egy VB-n olyan természetes és megnyugtató. Soha nem drukkoltam a braziloknak, de nekem Cafú volt ez az alapértelmezett ember. Ott rágózik a vonal mellett hanyag pofával, sárga mezben, majd nyom 3 oda-vissza sprintet a két tizenhatos között, és kicsit mindenki megnyugszik: VB van.

cafu.jpg

Szóval Jó estét Jó szurkolást mindenkinek, mi az egész torna során aktívak leszünk, mert ez mégiscsak egy futball ünnep!

Kövessetek minket a Facebookon, és hallgassátok a podcastünket ezen a csatornán!

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr2014048612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása