Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

Focista szokások, amiket utánoztunk

Az 5 kedvenc focista szokásunk

2018. szeptember 24. - JoEstetRetro

Miután Firmino szemét majdnem kinyomták, egészségi okokból szemüveget kellett vennie. Jürgen Klopp meg is jegyezte, hogy „Edgar Davids visszatért”. A fiatalabb generáció talán már nem is emlékszik Davids-ra, és a szemüveges időszakára, de mi régi rajongók sohasem felejtjük. Már csak azért sem, mert ezt a vagányságot is utánoztuk, mint oly sok minden mást. Most összeszedtük, miket is utánoztunk.

davids2.jpg

Ahogy a játékosok sportolókból egyre inkább bálványokká váltak, egyre több szem tapadt rájuk folyamatosan, és minden apró mozzanat külön jelentőséget kapott. Ezért van, hogy a gyerekek, amikor még semmi közük a focihoz, már akkor megkoreografálják a gólörömöt, könyökvédőt hordanak, stb.. Mi sem voltunk különbek gyerekkorunkban, és a ’90-es évek szinte összes focista szokását egyikünk-másikunk felvette.

Öltözködési csintalanságok

A fociban mindig voltak teljesen felesleges, szinte értelmetlen szabályok. Jelenleg talán az egyik legidegesítőbb az úgy nevezett „Law 12”, vagyis a túlzott gólörömöt szabályozó rendelet. A ’90-es években hasonlóan érthetetlen volt a mez betűrésének rendületlen ellenőrzése. Talán nem csak a mi fejünkben ragadt meg, hogy a pályáralépés már-már olyan volt, mint egy reptéri biztonsági ellenőrzés. Meztapogatás, egyik stoplis, másik stoplis, esetleg fülbevaló leragasztás vizsgálata (pl. Marek Penksa-nál állandóan), majd pályára lépés. Persze ezután 4 másodperccel a beálló játékos már tűrte is ki a mezt. Nicsenko például az emlékeimben mindig kitűrt mezzel jelenik meg. Ezt a csibészséget pedig sokkal könnyebb volt utánozni, mint NB1-es gólkirálynak lenni, úgyhogy csináltuk is rendületlenül. Ehhez hasonlóan az öltözködési szabályok megszegéseként, főként az olasz focisták szerették letolni félig-háromnegyedig a sportszárat. És mi is…

totti_1.png

Felhajtott gallér

A fentiek persze eltörpülnek a ’90-es évek legmenőbb focis öltözködési szokása mellett, amit a történelem talán legmenőbb focistája terjesztett el. Nem másról van szó természetesen, mint Eric Cantonaról és a felhajtott gallérról. Őt nemcsak mi, és még pár száz – ezer gyerek utánozta, de jó pár focista is. Ne feledkezzünk meg például az egyik legjobb magyar védőről, Hrutka Jánosról, aki állandóan felhajtott gallérral futott ki a gyepre. Bár a mezekről fokozatosan eltűntek a gallérok, azért ha felveszem a ’98-as mexikói mezemet, még mindig felhajtom a gallért, és tisztelgek a színészként is legendás Eric előtt.

king-eric-cantona-is-number-seven-e1449670313801.jpg

Napszemüveg

Menőségben csak egy hajszállal maradt el Cantonatól Edgar Davids, aki pedig szemüvegével teremtett divatot. Pedig mi sem állt távolabb tőle, mint a divatteremtés. Becenevén pitbull a szemüveget glaukóma (zöld hályog) miatt volt kénytelen hordani. Persze egy magunk fajta tizenegynéhány éves gyereket ez kevésbé érdekelt, és a piacról beszereztük a hasonló szemüvegeket. Ezek persze semmi ellen nem védtek, de legalább borzasztó zavaró volt bennük játszani. Az érzés miatt megérte.

davids.jpg

Rágózás

Kihagyhatatlan, örök klasszikus szokás minden sportban: a rágózás. Valószínűleg senki sem tudja honnan indult. Nekünk elsőként focisták közül Ciro Ferrara jut eszünkbe, de nem feledkezhetünk meg a kosaras Michael Jordanről sem. Az ikonikus rágózó pillanataikon biztosan nagyon sokat nyert az iparág, és biztosan sok halálközeli élményt okozott a fiatal sportolóknak, akik őket utánozva félrenyeltek. A menőségért meg kell szenvedni.

Orrtapasz

Végül pedig ne feledkezzünk meg az orrtapaszról. Szerintem pontosan senki sem tudja, hogy mire is volt jó. Valaki azt fejtegette egyszer, hogy mechanikusan is tágítja az orrlyukakat, így több levegő jut be, illetve valamilyen hatóanyag is van benne, ami tovább segíti a légzést. Hogy ebből mi igaz, sosem derül ki. Mi, amikor utánoztuk, egyszerű ragtapaszt használtunk. Hatása nem volt, de egy percig Joao Pinto lehetett az ember. Aztán pedig csukafejes helyett egyszerűen esett egy nagyot (Joao Pinto hibátlan csukafejese pedig alulm, vagy itt).

 

Ti miket csináltatok?

Kövessetek minket a Facebookon, és hallgassátok a podcastjeinket ezen a csatornán!

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1314245621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.09.24. 10:34:56

talán emlékeztek, hogy egy időben az Arsenal, de főleg PAtrivk Vieira meze a mellkasán mindig furán foltos volt. Meg voltam róla győződve, hogy abba fújta az orrát. Ismertem olyat, aki ezen felbátorodva szintén oda fújta az orrát, aztán később kiderült, hogy valamilyen mentolos cuccot kentek oda, szintén az légzést könnyítendő

JoEstetRetro 2018.09.24. 17:18:03

@RTB: Ez óriási. Köszönjük. Nagyon emlékszem erre a foltos időszakra, de ezt az egyszerű utánozási megoldást nem próbáltam.

Kelemanus 2018.09.24. 23:55:29

Taribo West zöld haja, zöld cipőfűzője hogy maradt ki?
Mifelénk a feher cipőfűzőt sóskával szinezték. :)
Illetve volt a Viéri-nézés, mikor gól után elnézel a védő válla felett hogy hol van.
Bekem-séró középrezselézve gondolom megvan.
Batiatuta-gólörömöt vágjátok?

Muhammad Balfas 2018.09.25. 08:43:25

Petr Chech harckocsizó sapkája.. Mondjuk ez nem jött divatba..:) Viszont a norvégok egy életre megjegyezték Király szürke mackónadrágját..:)

flort 2018.09.25. 10:05:34

@Ches Desmond: Petr Chech harckocsizó sapkája valójában rögbis fejvédő. Egyszer fejen térdelték (emlékeim szerint teljesen ártatlan volt mindkét fél, szerencsétlen eset volt), amitől agyrázkódást kapott, az ellen viselte.

szepipiktor 2018.09.25. 11:26:22

Aranyos összeállítás, kár hogy ezt a címet adtad neki.
Ezek egy-egy ismert focista "különlegessége", azaz nem általános focista szokások.
És ugye ezeket is kizárólag focisták és fociőrültek utánozták csupán.
Én is utánoztam egyszer, amikor Kaka még fiatal és ismeretlen volt, de szerencsém volt látni azt a kupameccsét a Milannak, amikor a szinte gyerek Kaka együtt volt a pályán a veterán Redondoval és Rui Costával.
Akkor az "üzemi" focis mezemre rányomtattam, hogy SZAR... (már mint én...)
.
Sajnos az sokszor utánzott focista szokások általában taho és bunkó szokások, a köpdösés, a fetrengés, az oknélküli hiszti. Ezeket gyorsan megtanulják a magyar focisták, csak ugye nem mindegy, hogy egy világsztár fetreng, szimulál vagy egy 1 bites ostoba magyar falábú.

szepipiktor 2018.09.25. 11:28:24

@Ches Desmond: Erről beszélek!
Te egy sportoló súlyos balesetéhez kapcsolódó fejvédőt találsz poénos szokásnak???
Az nem szokás, hanem VÉDŐFELSZERELÉS, ahogy Davids szemüvege sem napszemüveg...

Szelid sunmalac 2018.09.25. 12:06:24

De hogytudtatok kihagyni a szanalmasabbnal szanalmasabb focistfrizurakat, legyen az a bundesliga-sero, vagy az irokez frizura Bekkemtol, meg a tobbi ocsmany faszsag, amiket a sok turho a mai napig hord? Vagy peldaul vetek kihagyni az affektalo bunko-lakotepeli szokincset es kiejtest, amikre meg kulon reklam-szpotokat is lapaoztak (az orrodat is tiszticcsa) es manapsag is kedvelt megnyilvanulasi formaja sok focirajongonak?
Esetleg a takony egyszeruen a foldre fujo, vagy neadjisten kezbe, aztan foldre loccsanto nepszeru szokasat, amit oly sokan atvettek? Legvegul pedig kulon kiemelnem a focirajongok igyekezetet elerni azt a szellemi sotetseget, amit a legtobb (kulonosen magyar) labdarugo oly emberien tud megjeleniteni.

Igazan belefert volna ebbe a szines valogatasba egy-ketto.

Muhammad Balfas 2018.09.25. 12:40:13

@szepipiktor: Chech Jóval a meggyógyulása után is viselte..

Muhammad Balfas 2018.09.25. 12:41:26

@flort: A rögbjátékosok hordanak fejvédőt, Az nem az amerikai foci?

ComLo 2018.09.25. 14:15:57

1 generációval később, és másik sportág ... 2000-es évek közepén, foglalkoztam fiatal jégkorongozópalántákkal ... minden 2. kissrácnak neonszínű fűzője volt Ocechkin miatt :-)

Muhammad Balfas 2018.09.27. 08:54:40

@ComLo: Nem vagyok egy rögbiszakértő, de én nem emlékszem, hogy rögbimeccsen sapiban játszottak volna. Olyasmi szerkóra emlékszem, mint a focistáknál..

ComLo 2018.09.27. 09:31:30

@Ches Desmond: Ha lejjebb nézed a linkelt a képeket, van 1-2 amin meccsen használják a sapkákat, méghozzá elég magas szinten.

Olyan ez mint pl a profi felnőtt férfi jégkorongban, a sisakrács: engedélyezett, de nem kötelező védőfelszerelés. Ott (mármint jégkorongban) csak valami sérülés esetén (pl arccsonttörés) használják, rögbiben ez sokkal gyakoribb.
süti beállítások módosítása