Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

7 magyar kiesés, amit megsirattunk

Amikor emelt fővel búcsúzunk a nemzetközi kupától

2018. július 25. - JoEstetRetro

Ha augusztus, akkor magyar kupabúcsúk. A ’90-es évektől kezdve legalábbis folyamatosan hozzá kellett szoknunk ehhez. Ez önmagában is nehéz, de egyre gyakoribb, hogy kieséskor már nem is szomorúságot érzünk, hanem végtelen dühöt. A szomorúsághoz kellene, 1) hogy csapataink kitegyék szívüket-lelküket a pályára, 2) hogy értelmezhető játékot mutassanak, 3) hogy az ellenfél is komolyan vehető színvonalat képviseljen. Bár szívesen írnánk a hatalmas magyar kupasikerekről az európai porondon, ezek hiányában összeszedtük azokat a kieséseinket, ahol legalább őszintén szomorúak voltunk.

Titkon persze reméljük, hogy cikkünk arra sarkallja „fiataljainkat”, hogy legalább csoportkörbe jussanak az EL-ben, BL-ben. És bár az Újpestet némiképp gyengébbnek érezzük, mint a Sevilla-t, de a Videoton MOL Vidi és a Honvéd sorsolása sem tűnik megoldhatatlannak (hányszor mondtuk ezt a mondatot…). Na de foglalkozzunk a múlttal.

vukmir.jpg

Ferencváros – FC Köbenhavn 2003

A dán bajnok a BL-selejtezőből a Rangers ellen kiesett, így került szembe a máltai Birkirkarát páratlan magabiztossággal kiverő, bajnoki ezüstérmes Fradival. Az első meccs ugyan egy gyors dán góllal indult, de a magyar Zidane (Kriston Attila) egyenlített, így a dániai visszavágón még volt esély. Illetve lett volna, hogy ha nem „bolgár a bíró” (ami még évekig énekeltek a Fradi táborban). De hiába védett 11-est Szűcs Lajos, hiába szerzett egy tanári góllal Lipcsei Peti vezetést a Fradinak a 84. percben, a fotball Dobrinov nevű gyilkosa egy kamu 11-essel hosszabbításra mentette a dánoknak a meccset. Itt még a biztonság kedvéért kiállította a Fradiból Vukmirt, hogy végül a dánok 11-esekkel menjenek tovább.

Zalaegerszeg – Manchester United 2002

Nem gondolhattuk komolyan, hogy itt tovább lehet jutni. Már az NK Zagreb elleni továbbjutás sem volt sima, és pechére a Zete az MU-t kapta (valahogy sosem tudtunk örülni annak, hogy végre egy nagy csapat jön ide – miért örülnénk a tutit kiesésnek??). És akkor jött az első meccs. Nem hiszem, hogy van olyan foci rajongó, akinek nincs a fülében, hogy „Szamosi. Szamosi, be kéne adni jól. Ott a helyzet. Góóóóóóóóóól”. Szamosi persze épp Phil Neville mellett ment el, a testvérpár gyenge tagja mellett, alátámasztva koncepciónkat, hogy az egyik testvér mindig sokkal gyengébb focista (erről itt beszéltünk). És akkor jöttek az álmok: „ha találunk egy gólt Manchesterben, akkor már hármat kell rúgniuk”. Nem találtunk. Sőt kaptunk egy sima 5-öst. De azért megvolt a helytállás és a szomorúság (a meccsről Vincze Ottóval is beszélgettünk podcastünkben itt).

Dunaferr – Rosenborg 2000

A ’90-es évek magyar csapatai közül valószínűleg két keretet tud szinte minden retro foci rajongó felsorolni: a Fradi BL-csapatáét, illetve a Dunaferr bajnokcsapatát. Egervári mester első/utolsó nagy dobásában tényleg egészen jól összeállt szinte minden poszton a gárda. 2000-ben pedig bajnok is lett, ezzel megkoronázva az újvárosi sportcsoda évtizedet, amikor is kézilabdában, hokiban és fociban is domináltak. A BL-selejtezőben rögtön a Hajduk Splittel kezdtek, és 2-0-ra nyertek idegenben a Poljudban, ami önmagában elég jó eredmény (különösen mai fejjel). És ehhez hozzátenném, hogy a Hajdukban a később állandó horvát válogatott Pletikosa védett, vagy hogy játszott a VB bronzérmes Slaven Bilic. A hazai 2-2-vel pedig megvolt a továbbjutás, és jött az örökös norvég bajnok, és örökös magyar mumus Rosenborg. És ahogy végtelen unalmas, örökös mumustól elvárható, egy újvárosi 2-2 után Trondheimben, egy szűk, 2-1-es norvég sikerrel vágták el a Dunaferrt a BL csoportkörtől.

Ferencváros – Sparta Praha 2004

Az utolsó igazi esély volt arra, hogy a Fradi BL csoportkörbe jusson. Mindenidők egyik legizgalmasabb bajnoki zárófordulója után lett bajnok a Fradi a Debrecen legyőzésével. Aztán pedig júliusban, Tiranában indulhatott a selejtező egy 3-2-es győzelemmel. A budapesti visszavágó formaságnak nézett ki, de nagyon nem lett az. 1-0-ra nyertek az albánok, úgyhogy idegenben rúgott góllal ment tovább a Fradi. Pedig elég erős kerete volt (na jó, Bajevskit nem számítva). Mindenesetre a csoportkörbe jutásért a Spartaval kellett játszani, ami a lehetőségek közül mindenképp jónak számított (bár pl. a jó öreg Karel Poborsky is ott játszott, vagy a későbbi kispesti Zelenka). Az első meccsen pedig eléggé egyben volt a Fradi, és bíztató 1-0-val zárta. Aztán jött Prága: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt” – hirdette a szurkolói koreo. De aztán nem sikerült belépni, nyertek a magas falak. A hosszabbításban a későbbi honvédos góljával tovább ment a Prága. Némi kompenzációként viszont a Fradi a Millwall elleni emlékezetes meccsen bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe.

sparta_fradi.jpg

Újpest FC – Steaua Bucuresti 2009

Az Újpestnek az elmúlt három évtizedben nem sok szerencséje volt a nemzetközi kupákban. Elég csak annyit mondani, Vadúz. Ritka volt az is, hogy egyetlen kört menjen, de legalább a második körben biztosan nagyon simán esett ki (az Aarhus elleni kiesés talán az egyetlen kivétel). És bár totál megérdemelten, az esély bármilyen szikrája nélkül játszva esett ki a bukarestiek ellen, mégis nagy szomorúság volt ez a magyar szurkolók zömének (talán még a fradistáknak is). Egy ilyen párosításnál a racionalitás háttérbe kerül, az érzelmek mindent elnyomnak, és bárki bármit mond, igazságtalan volt, hogy nem a románok búcsúztak. A bukaresti megaláztatások után ez az agyon gyötört futballnemzet megérdemelt volna egy továbbjutást.

DVSC – Club Brugge 2004

A dátum már önmagában sokat elmond a párharc jelentőségéről. A párharc ugyanis 2004 tavaszán (!) volt. Igen, tavasszal is vannak nemzetközi meccsek. A DVSC, pardon DVSC-MegaForce hosszú idő után elsőként élhette ezt meg magyarként. Egy nagy menetelés után az UEFA-kupában jutott el idáig. Nem mindig szemkápráztató játékkal, de miután idegenben lőtt góljának köszönhetően a PAOK-ot ejtette ki, jöhetett a Brugge. Egy mondatra azért a gólnál érdemes elidőzni. Dombi zseniálisan harcolt ki 11-est, de aztán…. Aztán Éger kapufát lőtt, Szekeres mellett elment a labda, Kiss Zoltántól elpattant, de szerencsére Bajzát elé, aki bevágta (lent egy borzalmas minőségű videón). És jött a Brugge, és egy kinti 1-0-s vereség után hiába látszott a remény, itthon egy 0-0-val ment tovább a Brugge. A két csapat 8 évvel később ismét találkozott. Akkor 7-1-es összesítéssel mentek tovább a belgák…

MTK – Rosenborg 1997

A 4-1-es összesítés elsőre nem tűnik igazán fájónak, sokkal inkább simának. De ez a párharc a magyar futball minden nyomorát megmutatta. A Rosenborg a ’90-es években nagyon erős volt. Nem állíthatjuk, hogy hatalmas karriert befutó spílerekkel volt tele, de azért a 96-97-es BL-ben a 8 között a Juventus verte ki őket. Az MTK ennek ellenére a hazai első meccsen bátran felvette a kesztyűt. Vezetett 1-0-ra, aztán fordított a Rosenborg 2-1-gyel, és aztán 3-2-re fordított az MTK, amikor is sötétbe borult a stadion. És bár egy-egy percre életet lehetett lehelni a reflektorokba, a meccset nem tudták befejezni. Másnap újrajátszás, amit nem bírt az MTK. Talán a meleg is megnyomta őket… 1-0-ra nyert a Rosenborg. És bár mindenki az idegenbeli 2-1-es sikerben reménykedett, ehelyett 3-1-es vereség lett. Sima kettős vereség, pedig mi lehetett volna, ha a világítást karbantartják.

Kövessetek minket a Facebookon, és hallgassátok a podcastjeinket ezen a csatornán!

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3914141997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saboza 2018.07.26. 10:27:08

Szerintem Éger pont hogy észnél volt a kipattanónál, mert a büntetőt végrehajtó játékos nem játszhatja meg a labdát újból, amíg az nem érintett másik játékost.

Szabolcs Czenter 2018.07.26. 12:46:52

@Saboza: így van, mert az kettős érintés lett volna. Jó lenne tisztába lenni a szabályokkal.....

MrMundr 2018.07.26. 13:06:20

nekem a Fradi-Hajduk fájt még nagyon 2001

ételizésítő 2018.07.26. 14:12:37

A magyar foci kb. annyira szar, mint a helyesírásod.

Pl. Sevilla-t: helyesen: Sevillát.

És nyugi, augusztus közepén már nem kell magyarokért izgulni a kupákban.

ételizésítő 2018.07.26. 14:17:54

Ja, dombi zseniálisan harcolta ki a 11-est, bezzeg a dánok, ott kamu volt...
Röhej.

Kivlov 2018.07.26. 15:09:13

Ezeknek a csapatoknak legalább a 2/3-a magyar játékos volt...

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2018.07.26. 15:10:15

Onnantól kalapszar az egész összeállítás, hogy nincs benne Honvéd-Sampdoria 92-ből. Na ott tényleg kevésen múlott, Guláys már bent látta Negrau fejesén idegenben....
youtu.be/VsVgGPG-Ktc?t=199

DonkeyXote 2018.07.26. 15:54:34

Bizony, hogy egy kalap szar. 1981-ben a Tatabánya otthon 2-1-re megverte Real Madridot, majd idegenben 1-0-ra kapott ki úgy, hogy (a bírót nem számolva) már kettős emberhátrányban játszott a csapat, mert egy Mulhall nevű faxkalap elcsalta a mérkőzést. A drága műveletlen blogíró meg süllyedjen el, ahová éppen most gondolom. www.hatharom.com/2011/09/16/harminc_eve_gyozte_le_a_tatabanya_a_real_madridot

Piruló galóca 2018.07.26. 15:54:58

Meg a Tatabánya '81-es kiesése a Real Madrid ellen, idegenben lőtt góllal... Meg azért volt még jó néhány.
www.youtube.com/watch?v=kcv9n9xpK-0
süti beállítások módosítása