Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

A nagy börtöncsapat

11 kriminálódott focikedvencünk

2019. június 18. - JoEstetRetro

jones-98941.jpg
Robbant a hír: őrizetbe vették Michel Platinit, az UEFA volt főtitkárát, ex-futballistent. Több se kellett nekünk, egyből összeszedtük, kik voltak a kedvenc fociidőszakunk rosszfiújai a csapatorvostól a jobb bekken át a tulajdonosokig. Ne feledjük, Platinivel szemben semmilyen ítélet nem született még, de gyűjtésünkben előkelő helye van neki is, hiszen olyan vezetőket és játékosokat szedtünk össze, akik - rossz újságíróssággal mondva - élvezhették már a hatóságok vendégszeretetét. 

Kezdjük a csapattal, 3-4-1-2-es felállásban...

Kapus: René Higuita

Látni fogjátok, hogy börtönválogatottunk főleg idiótákat, alkoholistákat és idióta alkoholistákat vonultat fel, de a kapuba egy igazi nehézfiút állítuttunk! Egy kőkemény maffiózót, akit játékosként imádtunk a különcsége és a híres skorpiórúgása miatt, aztán kettősigazolással a rettegett és szélsőségesen erőszakos kolumbiai maffia is szerződtette. 
Börtönbüntetést "csak" egy lazább váltságdíjkéréses emberrablásért kapott, de nem akarjuk tudni, milyen ügyekben volt még benne a legendás válogatott kapus.

hiq.jpg
Jobboldali középhátvéd: Glen Johnson

Minden szupercsapatban van egy balek. Börtöncsapatunk balekje Glen Johnson, aki nagyon szépreményű fiatalként indult, de végül csalódáskeltő pályafutást produkált. Arra, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban, bizonyítékul szolgál az a kis afférja, amikor egy fürdőszobai berendezéseket áruló bolt 74 éves biztonsági őre csípte fülön wc ülőke eltulajdonításának vétségének elkövetése közben. Ok, Glen ezért nem kapott börtönt, de ezzel az akcióval kihagyhatatlan a csapatból. 

Középső középhátvéd: Tony Adams

Amikor felmerült a kis blog kollektívánkban a börtöncsapat ötlete, tuti, hogy mindenki elsőként Adamsre gondolt. Ő akkor is tag lenne, ha soha nem gyűlt volna meg a baja a törvénnyel, egyszerűen ő a balhés alkesz brit bunkó ellentmondásos fociklasszis élő szobra. 
Persze nem kellett ilyen protekcióval bekerülnie a csapatba, tett is a tagságért a jóöreg Tony! Nem bonyolította túl a bűnözést valami összetett és szövevényes bűnüggyel: nekiment a falnak a saját háza közelében, 25-szörös véralkoholszinttel. 

Baloldali középhátvéd: Pomper Tibor

"Azt a sok mocskot, ami velünk történt a kilencvenes évek végétől nagyjából 2008-ig, most már el kellene mondani valakinek. Úgy tűnik, én leszek ez a valaki."

Erős szavak. A volt válogatott játékosnak én a dunaferres időszakára emlékszem legszívesebben, viszont személye körül egészen más okokból forr a levegő. Egyrészt felfüggesztett börtönt kapott bundázásért, másrészt fejébe vette, hogy a magyar foci mocsarában tapasztaltakat leírja egy könyvben, nem kímélve a bundázó társakat és a nagyban gazemberkedő "üzletembereket" sem.
A tervezett könyv hírére több fenyegetést is kapott, de azt mondta, nem ijedős gyerek,beleáll...hát, a könyv még nem jelent meg, viszont Fásy Zsülike rágalmazása miatt újra a vádlottak kispadjára ült. 

Jobboldali középpályás: Dennis Wise

Én nagyon bírtam a Chelsea-ben Wise bácsit, igazi klublegenda volt, de ahogy mondani szokás, a pályán kívül akadtak problémái. 1995-ben például megvert egy idős taxist - az éjszakában megesik az ilyesmi.
Ja tényleg, Wise-nak a pályán belül is akadtak problémái: egyszer megharapott egy Mallorca játékost, Callum Davidson nevű csapattársát pedig egy edzés során bántalmazta. Dennis boxolónak is tehetséges lehetett, mert sikerült kettős arctöréssel likvidálni kollégáját (Taki bácsi ehhez képest tök jól megúszta)

Középső középpályás: Eric Cantona

Az isteni Ericet valahogy minden második válogatásunkba belevesszük - de most komolyan, pont ebből hagynánk ki? Az odáig ok, hogy övé a világ leghíresebb kung-fu rúgása, amit egy Crystal Palace szurkoló ellen intézett a pályáról a lelátóra repülve, de talán egy repülőjáraton nem kellett volna életveszélyesen megfenyegetni szerencsétlen utastársakat - utóbbi tettéért börtönt kapott, amit aztán közmunkára szelidítettek az illetékesek.

Középső középpályás: Vinnie Jones

Tudom, az ő szerepletetése is közhelyes, de mit tehetünk, ha konkrétan egy börtönfocis film főszereplője is volt, mindamellett, hogy ő a focista aggresszió világszinten elismert szimbóluma. Nem sorolnánk az ügyeit, inkább kinevezzük csapatkapitánynak!

vinnie-60620.jpg

Bal oldali középpályás: Joey Barton

Joey nehéz eset. Meglepően magasra jutott focistaként, ahhoz képest ahonnan indult, és ahogy folyamatosan viselkedett. A "honnan indultról" annyit, hogy tesója gyilkosság miatt ül, a viselkedéséről pedig biztos minden focikedvelő hallott dolgokat. Vert szurkolót, égetett cigit egy csapattársa arcán, kishíján kinyomta Osumane Dabo szemét, és mindezek után egy tinédzsernek is ellátta baját - itt már nem úszta meg a börtönt.  

Támadó középpályás: Giuseppe Sculli

Sculli letartóztatását kérte az ügyészség 2012-ben, de végül nem ítélték el a bundaügyek miatt. Mit keres mégis a csapatban? Egy rövid történet talán mindent megmagyaráz:
2012 áprilisában a Siena 4:0-ra égette az otthon játszó Genoát. Az ultráknál elszakadt a cérna, és sajátos igazságosztó erődemonstrációjuk után a meccs félbeszakadt, a Siena játékosokat beengedték az öltözőbe, a hazaiaktól viszont azt követelték, hogy mindenki vetkőzzön le, így alázták meg őket a méltatlan eredmények miatt. 
Preziosi elnök úr tehetetlenül mászkált, a kapitány, Marco Rossi pedig mint egy szertáros, pityeregve elkezdte begyűjteni a halálra rémült játékosok mezeit. Az utolsók között a világbajnok Gilardino, és a későbbi grúz miniszter, Kaladze is odaadta mezét. Egyetlen ember nem alázkodott meg: Giuseppe Sculli 81-es számú mezét magán tartva megindult az ultrák felé, felmászott hozzájuk, elkapta az egyik vezető ultra nyakát, és közölte, nem adja a mezét, mert az az övé. Majd a megalázott Rossi kapitány visszavitte a mezeket, és újra kioszotta a többieknek.
Mit tudott az amúgy közepes képességű Sculli? A szuperképessége az volt, hogy a világ egyik legrettegettebb maffiózójának, a calabriai ‘Ndrangheta klán fejének, Giuseppe Morabitonak volt a kedvenc unokája.
Na ugye, hogy befér a börtöncsapatba? (amúgy életemben nem láttam ennyire szürreális jeleneteket focipályán)

screenshot_2.jpg
Csatár: Michele Padovano

Michele a Lippi-féle legendás Juventus tartalékcsatára volt, bajnok, Bl-győztes. De mégsem a fociban szerette volna kimaxolni pályafutását, ő maffiózói babérokra is tört - végülis sikeresen, hiszen sikerült irtózatos mennyiségű hasis csempészésével megbuknia, ezért 8 év börtön járt.
A botrányban több olasz híresség is érintett volt, mert a rossznyelvek szerint a spanyol-olasz drogfolyosó elmés olasz üzemeltetői hírességeket használtak futárnak. Micsoda rosszmájú feltételezés...

Csatár: Vincenzo Iaquinta

A támadószekciót a Calabria-Torino tengely maffiózóira bíztuk. Egészen döbbenetes, hogy sokunk nagy kedvence, a világbajnok Vincenzo Iaquinta is képes volt 2 év börtönt érő stiklit elkövetni. Történt ugyanis, hogy a teljesjogú 'Ndrangheta tag édesapját sajnálatos módon eltiltották a fegyverviseléstől, de a jó Vincenzo kisegítette őt két saját lőfegyverének átadásával. 

Cserék:
Mark Bosnich, az MU volt kapusa, aki egyszer annyira dühbe gurult, hogy autójával leszorított egy kerékpárost az útról,akivel korábban sértegették egymást, 1 év felfüggesztett a jutalma.

Stig Töfting, ritka szimpatikus dán védekező középpályás pitbull a válogatott kiesése utáni vacsin egy kicsit nehezen kezelte az indulatait, így 4 hónap börtönt érően bántalmazott egy vendéget.

Stefano Mauri, a Lazio csapatkapitánya volt, és látványosan nagy csibész. A fogadási csalásokban való érintettsége miatt eljárás indult ellene, 8 napot töltött előzetesben.

Erős Károly, a BVSC és az UTE kiválóan romboló játékosa is bajba és börtönbe került a bundaügyei miatt. A REAC játékosok elleni eljárás keretében ő is kapott egy év letöltendőt.

Niclas Bendtner, az egykori dán szupersztár-jelölt - aki megjárta az Arsenalt és a Juvét - sem szereti, ha az éjszakai hiénák le akarják húzni. 50 nap elzárásért cserébe ezt tettekkel is tudtára adta a taxiórapörgető sofőrnek.

Alekszandr Kokorin, az orosz válogatott középpályása keményen beletenyerelt a dolgokba. Csoportosan randalírozott, ájultra vert egy sofőrt, majd az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium koreai származású hivatalnokát is bántalmazta - reméljük a börtöncsapatban lenyugszik kicsit.

És a stáb...

Csapatorvos: Riccardo Agricola

Róla külön bejegyzést lehetne írni. A lényeg, hogy 22 hónap börtönre ítélték doppingszerekkel való visszaélés miatt. Egy csodás videón - amit maga Fabio Cannavaro készített kézikamerával - éppen a Parma játékosainak ad be szereket a Marseille elleni UEFA Kupa döntő előtt. Mentségére szóljon, hogy a beadott szert csak később nyilvánították doppingnak. 
Agricola történetében az vicces, hogy bár őt elítélték, a játékosok, mint pl. Zidane, mindig csak olyan szerekkel buktak meg, amik éppen akkor abban a formában nem voltak büntetendők.  

Edző: Guus Hiddink

Felháborító, hogy Hiddinket nem a legnagyobb bűnéért, a koreai válogatott csalóvébén való vezetéséért ítélték el, hanem holmi adócsalásért - büntetése felfüggesztett börtön.

Elnök: Uli Hoeness

A Bayern legendás elnöke csúnyán belebukott abba, amibe nem szokás: titkos svájci számláin kerülte el az adófizetést, emiatt 3 és fél év börtönt kapott. A böriben állítólag nagyon jó körülményeket teremtettek neki, és olyan látogatókat fogadott, mint Edmund Stoiber (bajor minisztererelnök), vagy maga Pep Guardiola. 

Tulajdonos: Stadler József

Reméljük, senkinek nem kell bemutatni az exjuhász magyar Abramovicsot, aki egy zűrös korszak mégzűrösebb közegének tökéletes ikonja volt, remek tulaja lenne a böricsapatnak :(

A Börtönfoci Szövetség főtitkári pozíciójára szinte minden szövetségi vezető alkalmas lehetne, mert a világon nincs még egy olyan korrumpált szakma, mint a csúcssport-diplomácia - de a mai események apropóján odaadjuk ezt a címet Michel Platininek. 

Ha tetszett a poszt, olvass még 50 focisztorit! Az 50 focisztori 30-asoknak c. könyvünkből 1 hónap elfogyott 1100 példány, de már kapható a második, javított kiadás: itt te is meg tudod venni!

screenshot_1.png

 

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr8514899874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Torma 2019.06.20. 08:00:36

Szeretnék gratulálni egy nemlétező szó használatához "kriminálódott". A Google 3 előfordulást talált, ennek a témának szentelt cikkben, tehát vagy ugyanaz a szerző, vagy egymásról másolták

pobeda 2019.06.21. 18:33:06

Bácsi Sándor beleférne?

buszrajongó 2022.06.05. 11:09:11

Nem akarok kegyeletsértő lenni, de Katzenbach Imre is beférne a csapatba.
süti beállítások módosítása