Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

A 11 legjobb egycsapatos focihős

Akik sosem hagyták cserben csapatukat

2019. május 15. - JoEstetRetro

Egy korszak vége… Ezzel a címmel hozta De Rossi távozását az nso, és kivételesen nagyon beletaláltak. Csakhogy ez a korszak most több, mint az AS Roma egy fejezete. Ez a labdarúgás egy fejezete. De Rossi távozásával talán az utolsó igazi, egycsapatos ikon távozott, mintegy szimbolizálva a modern foci győzelmét. Ok, ott van még Messi, aki valóban egycsapatos ikon, de kevés játékos van, aki annyira a modern foci terméke, mint ő.

de_rossi.jpg

Persze ez a korszakzárás azt is jelenti, hogy sosem volt nagyobb szükség a retro focira, mint most. Éppen ezért összeraktunk egy nagyszerű csapatot az igazi egycsapatos ikonokból. Viszonylag egyszerű szabályt alkalmaztunk: csak olyan játékosok közül válogattunk, aki sorozatban legalább 15 évet eltöltöttek abban a klubban, ahol felnőtt karrierjük indult. Hogy miért nem az egész felnőtt pályáfutást? A modern foci gyalázata sajnos egy-egy ikont a világ egzotikus vidékeire száműzött levezetni, de mi mindenképp meg akartunk róluk is emlékezni. A lista teljesen szubjektív. Ti még kiket tennétek be?

Igor Akinfeev

Ki ne szerette volna a 2008-as orosz EB-csapatot. Sajnos amilyen jó kis csapat volt, annyira sok csalódást is okozott, mert azért Pavlyuchenko vagy Arshavin később nem nagyon váltotta be a hozzájuk fűzött reményt. A jó Igor mondjuk nem is vállalta túl magát, és megmaradt az ő CSKA-jánál. Ott viszont nyert kb. száz bajnokságot, meg egy UEFA-kupát.

Jamie Carragher

Mint több Liverpool ikon, Carragher is Everton szurkolóként kezdte. Mégis már tízévesen a Liverpoolba került, és aztán 35 évesen onnan vonult vissza. Ez a döntés pedig eléggé bejött neki. A Liverpoollal mindent megnyert, vagyis hát majdnem mindent. Az a PL neki is hiányzik, mint az egész csapatnak már vagy 30 éve. Ehhez mondjuk az Evertonnal sem jutott volna közelebb. Viszont benne volt abban az ötkupás 2001-es csapatban, amelyik összehozta mindenidők legjobb UEFA-kupa döntőjét.

Tony Adams

Blogunk olvasóinak talán nem meglepő, hogy elfogultak vagyunk az ezredforduló fotballjával. Amit viszont elfogultság nélkül mondhatunk, hogy az ezredforduló PL-je tele volt olyan csapatokkal, amelyeket nem lehetett nem szeretni. Ilyen volt az Arsenal is Bergkamppal, Ljungberggel, Henry-val és persze Tony Adams-szel. Adams igazi trú arc volt, aki bőven pályafutása alatt keményen küzdött az alkoholizmussal, meg a londoni éjszakai élettel. Emellett viszont 4 angol bajnoki címhez segítette az Arsenalt, és akkora klubikon ma is, hogy szobra van az Emirates előtt. Ja, nyártól meg a rögbi szövetség vezetője lesz.

Paolo Maldini

31 év. Ennyit töltött a Milanban játékosként. Ronaldo (az igazi) azt mondta róla, hogy a legjobb védő, akivel valaha szembe került. Igazából az egyik legelegánsabb védő volt a történelemben, és nem nagyon lehet rá rosszat mondani. Azon kevesek egyike, aki nem kezdett el edzősködni, ami szerintem iszonyat menő. Ezt már csak az tudja tovább fokozni, hogy Christian Vierivel, a legmenőbb insta arccal van közös divatmárkájuk. Kell ennél több?

Gary Neville

A csapat összeállítása során feltűnő volt, hogy az olaszok és az angolok dominálnak. Ez talán azért lehet, mert megérzésem szerint ebben a két országban a legerősebb a helyi csapat támogatásának hagyománya. Még feltűnőbb, hogy a Sir Alex vezette MU-ban mennyi egycsapatos hős volt. Valami karizmája tényleg lehet az öregnek. Gary Neville is közéjük tartozott, és nem is járt rosszul. Nyert 8 bajnokságot, 2 BL-t, meg néhány egyéb kupát. Azóta pedig TV-s szakértő Simek Péterrel Jamie Redknappel.

Ryan Giggs

A középpályán Neville után ki más jöhetne, mint egy másik MU ikon, Ryan Giggs. Eredményeit talán kár is lenne sorolni. Néhány bajnoksággal és kupával több, mint Gary Neville-nek, de csak mert kicsit később hagyta abba. Közös útjuk a foci után folytatódott, nem is akárhogy. Belevágtak tematikus (a tematika a foci) éttermek, szállodák fejlesztésébe. Nem mellékesen pedig Giggs a walesi kapitány is.

Daniele de Rossi

Nem kell magyarázni, ha valaki kitart a Sir Alex vezette MU mellett, vagy mondjuk a Milan mellett. Sokkal nagyobb kérdés, hogy miért marad valaki örökre Rómában úgy, hogy tulajdonképpen soha nem nyer semmit (ok, Olasz-kupát igen). Bár érthetetlennek tűnik a mai focivilágban, de a legmélyebb tiszteletet érdemli. Nem véletlen, hogy minket retrofoci rajongókat sokként ért visszavonulása (hivatalosan távozása). A sikertelen klubkarrierért viszont kárpótlás, hogy tagja volt a világbajnok olasz csapatnak. Ha nincs az az apró könyökös, valószínűleg végig alapember lett volna. Hiányozni fog.

Steve Gerrard

Talán az egyik legikonikusabb csapatkapitányi mozdulat volt, amikor Gerrard a BL-döntőben rohant vissza 1-3-nál, és tüzelte a csapatot. Minden idők egyik legnagyobb feltámadásának kapitánya nem maradhat le egy ilyen listáról. Összesen több mint 25 évet töltött a Liverpoolban (aztán az USA-ban levezetett, szomorú történet), megnyert mindent a PL-en kívül, és karrierje csúcsán két gólt lőtt Király Gabinak. Két zseniális gólt. Most meg épp a Glasgow Rangers edzője.

Paul Scholes

A harmadik kihagyhatatlan MU ikon pedig nem más, mint Paul Scholes. Bár külsőre leginkább Henry Livingstone-ra emlékeztet, a fenti kollégáival ő is minden létezőt megnyert, és ő volt az egyik legsokoldalúbb játékos. Tényleg kb. bárhol be lehetett vetni. Bár nem lehet azzal vádolni, hogy nagy rajongója lennék az MU-nak, de elképesztő, milyen közösség alakult ott, akkor. Scholes a fenti két társával, meg még Phil Neville-lel, Nicky Buttal és Beckhammel közösen a Salford City tulajdonosai. Ez azért majdnem olyan menő, mint Vierivel a divat business.

Francesco Totti

A modern foci és a retro foci közötti igazi különbség, hogy az utóbbi full irracionális tudott lenni. És ezért van az, hogy Juve-szurkolóként az ember megkönnyezte Totti búcsúbeszédét. Pedig a tények magukért beszélnek. Nem volt a legeredményesebb játékos, és a legjobb sem, mégis az egyik legnagyobb ikon. Aki tényleg bárhol játszhatott volna, de mégis megmaradt az ASR-ben. És jó eséllyel az utolsó olyan ikon, akit nem kergettek el Katarba játszani, akinek elnézték, hogy az utolsó szezonjában talán összesen nem futott 10 kilométert, vagyis aki megkapta a végén is, ami járt neki.

Alessandro Del Piero

Minden listára kell egy kakukktojás. Persze tudjuk, hogy Alex a Padovaban kezdett. Viszont nincs még egy klubikon, aki a B-be is ment a csapatával, ami egyébként pont a Padova miatt nem is volt neki teljesen ismeretlen. És ha ott volt, meg is nyerte a Juveval, meg nem mellesleg gólkirály lett. Egyszerűen nincs értelme az eredményeit sorolni. Szerintem elég annyi róla, hogy álló tapsot kapott a Bernabeuban. Ellenfélként. Az utolsó éveket meg felejtsük el gyorsan.

Ha tetszett a poszt, olvass még 50 focisztorit! Az 50 focisztori 30-asoknak c. könyvünkből 1 hónap elfogyott 1100 példány, de már kapható a második, javított kiadás: itt te is meg tudod venni!

screenshot_1.png

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr6414828778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2019.05.16. 05:45:41

A csapat edzője : Guy Roux (Auxerre)

Raul75 2019.05.16. 08:06:49

Raúl-t kihagyni... ejnye-bejnye.

Fidesz Casztro 2019.05.16. 12:11:21

Anelkát :D kihagyni? Ejnyebejnye

G.Tibor 2019.05.16. 12:21:53

@Raul75:

Én is sajnálom, hogy kimaradt, ott lenne a helye a listán. De Katarba ment levezetni, ami a blogger szerint kizáró szempont. :-(

G.Tibor 2019.05.16. 12:28:59

Nagy hiányzó még Franco Baresi. Milán: 20 év.
Még a 6-os mezt is visszavonultatták tiszteletére.

G.Tibor 2019.05.16. 12:33:56

Érdekes, hogy így elsőre németet nem tudnék mondani.

negyven2 2019.05.16. 12:44:41

Puyol még befért volna

G.Tibor 2019.05.16. 12:51:52

@negyven2: Jesszus, mekkora igazság! Hiába, tényleg szubjektív a lista.

HunYetti 2019.05.16. 13:02:07

@Raul75: Schalke 2 év, ő nem egy csapatos játékos. Savaztam is a Real drukker tesómat, hogy milyen gané módon bánik a Reál az ikonjaival.

Raul75 2019.05.16. 13:03:49

@G.Tibor: Lehet, hogy én tudok rosszul olvasni, de én úgy látom, hogy nem kizáró szempont (ld. Gerrard vagy Del Piero).

balfa 2019.05.16. 13:08:56

@Fidesz Casztro: gonosz vagy, a mumbai cityből már nem ment tovább :)

Raul75 2019.05.16. 13:17:18

@HunYetti: Én úgy látom, megfelel a leírt feltételeknek, de végül is mindegy. Akkor legyen helyette Manuel Sanchis... :)

G.Tibor 2019.05.16. 13:20:07

@balfa: Vadócz Krisztián is ott rugdosott. :-)
Bevallom, utána kellett néznem. 2002-től 2018-ig: 17 év - 15 klub. Ha már Anelka, akkor neki is mindenképp helye van a listán. ;-)

G.Tibor 2019.05.16. 13:20:52

@G.Tibor:
Jaj, Honvéd 2-szer! Akkor csak 14 klub.

l.skywalker 2019.05.16. 13:35:34

@Raul75: Nekem is eszembe jutott. A legnagyobb kedvenc. Azonban azzal a ténnyel nem lehet vitatkozni, hogy ő a Real után azért még elment egy TOP4-es bajnokság csapatába játszani.

Zacskóstej 2019.05.16. 14:04:21

@G.Tibor: 16 évet volt a real-ban ha jól tudom ami meg felmentő ok a blogger szerint :)

szepipiktor 2019.05.16. 14:19:05

Mi a feltétel? Szerintem jó ez így is, igaz érződik a generációs probléma, a felsoroltak már a marketing korszak miatt jobban ismertek a fiatalabbaknak.
Például az egyik legnagyobb, az "öreg" Maldini egy rövit torinói levezetés miatt nem lehet a listán.
.
De!
Ha a valódi értékeket nézzük, akkor én a induló és a levezető csapatokkal nem számolnék, hiszen régen az USA kitérő még a cirkusz kategótiája volt, a hírverés és nem a mai MLS.
Szóval Beckembauer valóban kihagyható, de nem a Cosmos miatt, hanem volt egy röpke hamburgi kitérője az ameikai szakasz alatt!
De Gerd Müllert kihagyni???? 16 évesen a "falusi" csapatából vitte el a Bayern és 453/398 mutatóját azért ne vegyük már el egy amerikai levezetés miatt!
Hogy Pelről ne is beszéljük, 638/619 muatató a Santosban!!!! És utána neki is egy rövid Cosmos levezetés.
.
És Sepp Maier??????????????????????????????
1965-80 között KIZÁRÓLAG a Bayernben 536 meccs!
Gondolom Maier csak megfelel a feltételeknek és néhány itt felsorolt a sportszárát sem köthette volna meg.

G.Tibor 2019.05.16. 14:49:47

@szepipiktor:
Badarság összehasonlítani Sepp Maiert az itteniekkel. Bár tény, hogy a kritériumoknak megfelel. Meg amúgy is, szubjektív a lista, és a 11-ből mindig lesz olyan, aki kimarad. Kinek a pap, kinek a paplan.

A posztíró egy jól körülhatárolható futball-korszakot célzott meg, a modern foci előtti utolsó hősök korszakát. Nagyjából '90-es évektől a 2010-es évekig. Ennek utolsó mohikánja De Rossi.

Jimbo75 2019.05.16. 15:37:45

Puyol, Raul, Baresi, Beppe Bergomi?

ételizésítő 2019.05.16. 16:22:03

Tanulj meg írni, ostoba pöcs, ne angol cikkekből lopj.

totii 2019.05.17. 07:52:16

@G.Tibor: Del Piero meg Ausztráliába.

totii 2019.05.17. 08:00:33

Mellesleg pocsék a helyesírás. Akinfejev, Arsavin, Pavljucsenko, CSZKA, Padovában, ezeket így kell írni. Ja és Steve Gerrard?

G.Tibor 2019.05.17. 13:51:48

És Casillas-t se hagyjuk ki a bővített listáról, főleg a mai hír után: érthető módon visszavonul a profi sporttól.

Raul75 2019.05.18. 09:48:05

A blog témája ott van jobb oldalt fölül: "Az ezredforduló környékének focija." Talán ezért nem szerepel itt Pelé meg a többiek.
süti beállítások módosítása