Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

5 focista karakter a magyar filmekben

2018. augusztus 20. - JoEstetRetro

Az önmagát alakító Puskás Öcsitől a tragikomédiába süllyedt Balogh Ko­ki­ig sorra vettünk néhány klasszikus és sztereotíp focista karaktert. A kiválasztott filmekben a magyar focistákról alkotott tipizált képek rajzolódnak ki, ugye te is ráismersz pár karakterre, akik az életben pont ilyenek?
(A kifejezetten focis témájú filmek szándékosan nem szerepelnek a cikkben)

Balogh Koki – Sose halunk meg

- leszel te még válogatott Kokikám!

koki.pngKoki és Gyuszi bácsi (Koltai Róbert)

A Sose halunk meg Balogh Kokijának alig 3 perces jelenete 25 évre elég muníciót adott bátyámnak és a legjobb barátjának. Azóta minden berúgás, síelés vagy nyaralás alatt elhangzanak Koki aranyköpései, és tesómék egymást nemes egyszerűséggel csak Kokinak hívják 25 éve.

Egyszerűen felejthetetlen az alkoholba és az önmagában való csalódásba fulladt, komikus alak, aki élete nagy lehetőségét elszalasztva kihagyta a gólvonalról a ruszkik ellen, így soha nem lett több egyszeres válogatottnál. (a Kokit alakító Helyey ászló pedig erre a szerepre született)

Koki annak idején kihagyta a ruszkik ellen, majd a süllyesztőben találta magát, svájcisapkában iszik magányosan, az asztalra borulva hallgatja a cigányzenét. Ha valaki felismeri, akkor feledi, és ha mégis eszébe jut, akkor tagadja a múltját. De minden áldott éjjel azzal alszik el, hogy „nem rúgtam be”.
Mármint a ruszkik ellen, a gólvonalról.
Ebbe a sztoriba nehéz nem bele képzelni az előzményeket és a hátteret: a rendszer felemelte a sportolóit, akiknek a sporton kívül semmijük nem volt, és ha ott buktak, akkor mindenhol buktak. Voltak kivételek, persze, csakhogy a sok ezer nem kivételre nem igazán gondolunk. Kokinak talán feldobtak egy kis pénzt a ruszkik, vagy elég volt egy utalást tenni neki, és elgyengült, a közeg meg kivetette magából, pedig tudta, hogy inkább megvédeni kellett volna. Azóta permanensen hullarészeg.

Pista – Zimmer Feri

- azt az x lábú tizenegyest elbaltázó valagát az ördögnek!

pista.jpgFeri (Reviczki Gábor) és Pista (Szarvas József) 

Pista, Kokival ellentétben, nem volt válogatott. Egy Balaton parti megye 2-es csapatban kergeti a labdát, és a fájdalmas tehetségtelenséggel párosuló lustaságát azzal kompenzálja, hogy folyton focis mackóban glasszál, természetesen görbe lábbakkal előadott, cammogós focistajárással – ugye mindenki ismeri?

Pista rendelkezik a nagymenő focisták minden tulajdonságával, csak mindegyik nevetségesen kicsinyes formában van jelen benne. Én értem Pistát, hiszen ez a blog is arról szól, hogy focistának lenni a legmenőbb dolog, és ha az ember éppen nem Madridban adja elő a focista figurát, hanem Bélatelep Alsón, akkor ott kell beleállni a szerepbe. Pista pedig beleáll. Iszik, csajozik, ügyeskedik, keménykedik, mackóban mászkál és persze edzéseket is tart a kertben. A sportfogadást és a magas szintű foci még magasabb szintű megfejtését kicsit hiányolom a karakterből, de bőven oda tudom képzelni.

Érdekes kísérlet lenne a kora esti kocsmai főműsoridőben random végigjárni 10 vidéki kocsmát, és megtalálni a helyi Pistát. Tuti, hogy mindegyikben van egy.

Veréb Géza – Csocsó, avagy éljen május elseje!

- A meccsig nem piálunk, nem kefélünk!
- De Pék elvtárs, az életben kell valami öröm!
vereb.jpgVeréb (Stohl András) és edzője (Besenczi Árpád) werfkotón

Játéktudásban valahol a válogatott Koki és a falábú Pista közé tenném Veréb Gézát, aki az NB II-es Acélváros csapatának lokális szupersztárja. Géza karakterét sem a semmiből kreálta Koltai Róbert rendező: Veréb jóképű, sportos, vagány és fiatal, a helyi vezetés által eredménykényszerbe nyomott sportcsapat zabolázhatatlan tehetsége. A csapat legjobbja, és ahogyan a fent idézett párbeszédből is sejthető, nagyon éli a felkapott sportolók életét, az italon és a nőkön kívül talán csak az ital és a nők foglalkoztatják.

Ebben a filmben a focista körül kibontakozó konfliktus az egyik vezérszál. Ugyanis az acélvárosi Casanovának nyilván már csak a helyi párttitkár gyönyörű felesége jelent kihívást. Egymásba is gabalyodnak, a már alaphelyzetben szanaszét frusztrált, agresszív barom férj pedig beteges féltékenykedésében még nagyobb barommá válik. Ki  más is játszhatná ezt a szerepet, ha nem a karakter feketeöves előadója, Gáspár Sándor, aki a világon a legjobban tud ordibáló férjet játszani.

Puskás Öcsi, Albert Flóri - Elvarázsolt dollár

- Szevasz Flóri!
- Szevasz!
- Ismeritek egymást?
- Puskás Öcsi
- Ötvös Csöpi

jlfktkqturbxy9mmmiznze2zdhjmtdlytg0mjlinmfiotnhn2i1ntizzi5qcgvnkzuczqjsamld_1.jpgKárpáti György, Albert Flórián, Bujtor Isván, Puskás Ferenc és Hegedűs Csaba a film egyik werkfotóján

Nagyon fiatal voltam a Kádár-korszak végén, de abban biztos vagyok, hogy az időszak minden menősége abban a pár másodpercben koncentrálódott, amikor a magyar Piedone az önmagát alakító Puskás Öcsivel, Albert Flórival, illetve az olimpiai bajnok birkózó, Hegedűs Csabával és a szintén olimpiai bajnok vízilabdázóval, Kárpáti Györggyel parolázik.

Természetesen az alkohol ebben a rövid jelenetben is szerepet kap, hiszen Csöpi egy tálca fröccsel indítja a teniszpályán lábtengózó szupersztárokkal való kapcsolatát. Meg lehet nyugodni, Csöpi nyomozásához Öcsi komoly segítséget ad egy fontos információval, az más kérdés, hogy utána egy klasszikus focireklámos mozdulattal kirúgja az ablakot – legalább tízszer visszanézendő jelenetsor. (A lenti videón 04:45-nél)

 Csabi - Barátok közt

- Szia Csabi!
- Szia Miki!

Az, hogy a többi karakter az alkohollal alkotott szoros szimbiózisában ábrázolódott, jól jelzi figurájuk életszerűségét, mondjuk ki, true-ságát. Puskás és Albert az öregedő hipersztár, Koki a lecsúszott volt válogatott, Pista a megyekettes falábú, Veréb a város vagánya - mellettük Csabi ábrázolása maga a megfejthetetlen üresség. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ő nem iszik.

Nem értem, mit akar mondani a karaktere, de egy olyan sorozatban, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy soha semmit nem mond arról a világról, amiben elvileg játszódik, ez nem meglepő. Szóval a hazai kereskedelmi televíziózás legismertebb sorozatában volt egy fiú, akinek a sorsában talán annyi a tanulság, hogy nem könnyű fociapukának lenni. Csabi apja ugyanis az a Novák Laci, aki a sorozat nagyratörő kisembere, folytonos vállalkozással és folytonos elbukással. Az ilyenek pedig sokszor látják bele a gyerekükbe a saját meg nem valósult álmaikat – pl. hogy sikeres sportolók lesznek. A gyerek sikertelensége ilyenkor a szülők személyes tragédiája, ez azért átjön a Novák Laci – Novák Csabi kapcsolatból, szóval mégis mondott valamit a BK.

Csabival kapcsolatban van itt még egy dolog: megtörtént vele az, ami elvileg nem történhetne meg, a figura ugyanis kimászott a filmből és a való életben is játszott tovább, mintha Godzilla tényleg besétálna a nappaliba.
Történt ugyanis, hogy a Csabit alakító színészt az országos csatorna, amin a sorozat fut, a 2002-es foci vb egyik műsorvezetőjeként alkalmazta. Szegény srácnak pont annyi köze volt a focihoz, hogy focistát alakított egy szappanoperában, kemény kamerák előtti szenvedés lett a vége. Az ötletgazdának üzenem, hogy ha orvoshoz akar menni, akkor ne Noah Whyle-t keresse, mert Carter doktor csak a filmben létezik!

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon és hallgasd a podcastjeinket!

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr9014189921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2018.08.21. 16:47:42

"- Szevasz Flóri!
- Szevasz!
- Ismeritek egymást?
- Puskás Öcsi
- Eötvös Csöpi"

hivatalosan: Ötvös Csöpi.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.21. 17:31:39

Két félidő a pokolban..

aMegmondóEmber 2018.08.21. 17:44:04

Nem a Tahi-Tóth László volt Koki, hanem Helyey László - a kedvenc szinkronszínészem - volt Balogh II.
Kérném a helyesbítést.
Köszi

KilgoreTrout71 2018.08.21. 17:48:58

A "Sose halunk meg" c. filmben nem Tahi-Tóth László, hanem Helyey László alakítja Balogh II.-t.

papugaja 2018.08.21. 17:50:27

Helyey László, nem Tahi-Tóth.

IMO 2018.08.21. 17:55:16

A BK tuti nem sitcom. Legalabbis 10 eve meg biztos nem az volt.

Aurora86 2018.08.21. 18:14:03

Nem Tahi Tóth.
Nem Eötvös.
Azért a magyar filmgyártásban sokkal komolyabb focis filmek voltak...

JoEstetRetro 2018.08.21. 18:44:32

@aMegmondóEmber: Elnézést kérünk, jogos és javítva!
(köszi az észrevételt)

Antal Lengyel 2018.08.21. 18:56:38

Egy aprócska helyesbítés :nem városi párttitkár,hanem a helyi ÁVH "mindenható"főnöke volt Gáspár Sándor.Amúgy kösz a blogot,írj még sok hasonlót.
süti beállítások módosítása