Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

A legjobban várt dolgok a Világbajnokságon!

6 dolog, ami feledtetheti, hogy nem '98-at írunk

2018. június 17. - JoEstetRetro

Az előző cikkünkben a legjobban hiányzó dolgokról írtunk a mostani VB-vel kapcsolatban (itt). Mindezen negatívumokkal együtt ki kell mondani, hogy a foci VB még mindig a legjobb dolog, ami nyáron (meg bármikor) történhet a világban. Így az optimizmus jegyében haladva tovább nézzük, mik lehetnek ennek a VB-nek a legfrankóbb újdonságai!

 

  1. VAR

A retro foci mánia nem  jelent a jelennel való kibékíthetetlen konfliktust, „már minden szar” hozzáállást. Ezért például nagyon is várunk olyan dolgokat, mint pl. a videóbíró, amit a magyar sporttévéken divat szidni, csak azt nem értjük, miért.

A videóbíró nem old meg mindent, például a Real-Juve utolsó perces esetét videózás után is fújhatták volna tizenegyesnek, mert morális tartás nincs a technikába építve. De egyértelmű helyzetek elvétése elvileg nem lehetséges ezzel a rendszerrel.

Sokan azt róják fel a VAR hibájának, hogy „elveszi a játék spontaneitását” illetve, hogy „a bírói hiba is része a focimeccsek dramaturgiájának”. Nem tudom, én valahogy el tudnék tekinteni attól, ha nem ismétlődne meg a koreai-olasz meccs gyalázata.

Továbbá, aki szokott Serie A meccseket nézni, az tudja, hogy egészen új, izgalmas élmény várni a spori videózás utáni ítéletét, az eközben a pályán zajló színházi előadást, és nézni újabb és újabb szögből, hogy mi is történt – élménynek is jó ez, a játék tisztaságának meg kifejezetten jót tesz, mi várjuk!

  1. Visszatérők a kispadon

Azt hiszem, soha nem fogom elfelejteni ezt a képet.

southgate.jpg

Szegény Gareth Southgate az angol büntető párbajos megsemmisülések egyik legsúlyosabb epizódjának tragikus szereplője volt, méghozzá a 96-os EB-n, a németek ellen. Elképesztően izgulok, hogy vajon lesz-e ezen a tornán angol tizenegyes párbaj. Ha lesz, akkor Southgate is elégtételt vehet a sorson, hiszen ő most az angol válogatott szövetségi kapitánya!

De nem ő az egyetlen nagy visszatérő: itt van a spanyol legenda, a Real félistene, a 2 nappal (!!!) a VB előtt, botrányos körülmények között kinevezett Hierro (és itt akkor egy másodpercre érdemes megint jelezni, hogy régen mennyivel jobbak voltak a reklámok).

Akinek nagyjából semmilyen edzői múltja nincs. De 2 nappal a VB előtt talán nem is egy edzőt kellett keresni a játékrendszerileg enyhén szólva kiforrott spanyol csapat élére, hanem egy vezért. Hát Hierro…ő egy vezér. Ráadásul ő is 4 VB-n játszott, ahogy az oly nagyon hiányolt Cafú.

Didier Deschamps is ott lesz ám a kispadon, mint a torna egyik nagy esélyesének, a francia csapatnak a főnöke! Didiert az Isten is főnöknek teremtette, ugye emlékszünk minden idők VB-jén mekkora főnökök voltak Zidane-nal, aki éppen idén lett a világ legeredményesebb BL edzője. Így utólag is durva belegondolni, mennyi tudás, erő és tekintély összpontosult azon a világbajnok francia középpályán.

És ne feledkezzünk meg egy másik régi ismerősről: Aliou Cisse tagja volt a 2002-ben nyolcaddöntőig menetelő szenegáli válogatottnak (ki ne emlékezne Papa Bouba Dipora, Fadigára vagy El Hadji Dioufra), most pedig ő is szövetségi kapitányként vezeti hazája nemzeti csapatát.

  1. Horvátország

a horvát csapat nagy éve volt, de most kivételesen hagyjuk a múltba révedést (ebben a podcastban erősen múltba révedtünk, és felidéztük a ’98-as VB-t)! Ugyanis ma is van itt a szomszédban néhány világklasszis srác, akik csapatként magasan kiemelkednek a szimpatikussági versenyben. Hiszen liebling csapat keresés szempontjából az a legjobb, mikor egy kis ország nagy generációja összeáll, és olyan játékosokkal mennek a tornára, mint Mandzukic, Rakitic, Modric, Kovacic, Perisic, Badelj, Kalinic, Lovren, Vrsalko, Brozovic vagy Pjaca. Nagyon sokat várok Horvátországtól, remélhetőleg ezúttal az agybeteg ultráik nem cseszik el nekik a tornát!

   4. Esély, hogy végre vége legyen…

…Messi és Ronaldo válogatott világversenyeken való szereplésének. Ha ez a VB végre nem róluk fog szólni, – ellentétben az évközi klubfoci eseményekkel – akkor már sokat tett ez a torna a globális futball egyensúlyának helyreállításáért. Nyilván, persze, a valaha élt legjobbak, de az ő versengésük valamiért a nemzetközi foci kiüresedéséhez is vezetett (a modern foci kiüresedéséről is beszéltünk Vincze Ottóval podcastünkben itt). Legyen ezer Predrag Mijatovic vagy Tore Andre Flo, mint két ilyen két lábon járó világmárka. Vissza a focit a focistáknak, köszönjük!

  1. Sportfogadás

Igen, régen is volt a Puhl Sanyis fogadás a lottózóban, de egy érzelemmentessé silányult VB-t nagyon fel lehet dobni azzal, hogy egy hónapig rettegünk az újabb csúnya fogadási baklövéstől.

Ne legyenek illúzióink – ezzel csak veszteni lehet. De még mindig jobb így tétet adni egy savanyú orosz-szaudi meccsnek, mint csak kötelességtudatból követni az érdektelen eseményeket.

98-ban internet is alig volt, nem hogy egy olyan felület, ahol 1 perc alatt lehet bármennyit veszteni. Mondjuk akkor elég volt Sukert és Kluivertet nézni, de most ez van, és azért is lehet földhöz vagdalni a távirányítót, ha egy perui fiú kapufára lövi a meccsre tett ötezresemet.

  1. NSO

A Nemzeti Sport Online felülete (főleg a FB oldala) olyat tett, amit azt hittem nem lehet: én sosem hittem az „annyira rossz, hogy már vicces” tételben, én abban hittem, hogy ami rossz az rossz, és ennyi. De aztán jött az NSO. És aki nem röhög a Megasztárba égni hívott hülyéken, sem a Mónika Show-n, az is tud felhőtlenül szórakozni az egykor szebb napokat látott „sportújság” blődnél blődebb marhaságain.

Szóval Jó estét Jó szurkolást mindenkinek, mi az egész torna során aktívak leszünk, mert ez mégiscsak egy futball ünnep!

Kövessetek minket a Facebookon, és hallgassátok a podcastünket ezen a csatornán!

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr5714054322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása