Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

Focikedvencek temetője - a Middlesbrough

2019. október 01. - JoEstetRetro

Vannak csapatok, amik igazi ugródeszkák az elitbe vágyó fiatal játékosoknak, ezekről sokat is beszélnek a különböző focis fórumokon. De arra gondoltál már, hogy melyik csapatok jelzik biztosan egy híres, ámde idősödő kedvenc sport pályafutásának nem túl dicsőséges végét? Szerintünk van egy klub, aminek specialitása a klasszisok kiírása a foci elitjéből. Nem, nem egy arab vagy kínai csapatra gondolunk, hiszen ott szerepelni már egy vég utáni állapot, hanem az angol Middlesbrough-ra. 

Hogy a Boro egy valódi focikedvenc temető, azt a klubnál megbukó leghíresebb játékosokból összeállított 11-el bizonyítjuk. Ja, és még egy cserepad is kitelt.

Kapus: Shay Given

Given 134-szeres ír válogatott legenda, aki legszebb éveit a Newcastle-nél töltötte. Csapatunk kakukktojása, mert neki akár a tisztes levezetés kezdete is lehetett az ingerszegény iparvárosban töltött egy év - de mit tehetünk, ha minden fantázia tizenegybe kell egy kapus?

Jobbhátvéd: Boudewijn Zenden

Az a csodás holland válogatott az ezredforduló tájékán...aki emlékszik rájuk, tudja, hogy 3 világversenyen is a 4 közé jutottak, tele voltak csillagokkal, de sosem nyertek semmit. Egyik meghatározó játékosuk volt Zenden, egészen addig, amíg a Chelsea-ből ebbe a tündéri kis ékszerdobozba nem igazolt:

18welfare-span-jumbo.jpg

Középhátvéd: Michael Reiziger

A nagy, BL győztes Ajax neveltje, aki a Milan után - Zendennel szinte egy időben - hosszú éveket töltött a Barcelona hollandosított csapatában. Zenden 2003-04-ben kölcsönben töltött egy évet az észak angol paradicsomban, így vélhetően olyan szép képeslapokat küldött egykori barcás és válogatott társának, hogy az nem bírt ellenállni, és a 2004-05-ös szezonban már együtt rúgták a bőrt a piros-fehéreknél.

holland.jpg

A "holland "Barcelona sztárjai

Középhátvéd: Jonathan Woodgate

Amikor a Real Madrid a folyton sérült Woodgate-et kölcsönadta a Middlesbrough csapatának, már tudni lehetett: ebből nem lesz olyan fényes karrier, mint amit a Leeds-ben mutatott játéka alapján mindenki várt az angol hátvédtől. Nem is lett. Emiatt lehet szomorkodni, de az egy üdítő fejlemény, hogy Jonathan jelenleg a Boro edzője - sok sikert a feljutáshoz! 

Balhátvéd: Branco

Ha világbajnok balbekk lennék, aki pályafutása során csupa latinos gárdában játszott (Porto, Genoa, Corinthians, Flamengo, Internacional stb.), és mindenképpen szeretném a pályafutásomat egy mentális mélyponton derékba törni, akkor tuti elmennék a 138 ezres pezsgő acélvárosba szakmailag meghalni. Branco így tett, nem irigyeljük.

Jobb oldali középpályás: Gaizka Mendieta

Drága Mendieta...mekkora zseni volt a Hector Cúper vezette Valenciában! De megcsalta a Turia parti csapatot, ami világhírűvé tette, és hűtlenségéért komoly árat fizetett: égett a Lazioban, majd a Barcában, és végül ő is azt motyogta magában a jó messziről láthatóan füstölgő gyárkéményeket megpillantva, mikor megérkezett aláírni szerződését, hogy “bárcsak mindent visszacsinálhatnék!”.

screenshot_1_1.png

Középső középpályás: Paul Ince

Ince kora egyik meghatározó angol középpályása volt, és még 40 évesen is játszott. Pályafutása akkor kezdett süllyedni, amikor ‘99-ben a Liverpooltól a Boróba igazolt. Korábban volt a United és az Inter focistája is, de nyilván ő sem bírt magával, amikor az angol Dunaferrhez hívták.

Középső középpályás: Paul Gascoigne

Az angol foci fő fenegyereke, az istenadta zseni, akiről már csak csúnya alkoholizmusa miatt szólnak a hírek. A ‘98-as vb-re már nem vitte ki Glenn Hoddle, így vége lett a nagy reménykedésnek, hogy Paul még valaha az angol válogatott hőse lehet. A mindent eldöntő pecsét természetesen a Boro ajánlatának aláírása volt. 

Bal oldali középpályás: Christian Karembeu

Karembeu 2000-ben a  Boróba igazolt, de az angliai szezonja végén mégis tagja volt a francia válogatottnak, amely megnyerte a Konföderációs Kupát. Hogy lehet ez? Úgy, hogy Karembeu-nek különös érzéke volt ahhoz, hogy tök közepes játékosként a világ legjobb csapataiban legyen. Világ- és Európa bajnok a franciákkal, kétszeres BL győztes a Reallal. Kedveltük, de sosem értettük, mit keresett ezekben a csapatokban. 

Csatár: Alen Boksic

30 éves korában az ember elgondolkozik. A pesszimistábbak feladják. Ennyi volt a fiatalság, mostantól csak céltalan robotolás az élet, szürkeség, megszokás. Nekik - ha éppen BL győztes horvát focisták - remek karriercél lehet otthagyni Rómát, az isteni Middlesbrough kedvéért. Alen barátunk is így tett.

Csatár: Jimmy Floyd Hasselbaink 

Erős lehetett a holland lobbi az acélgyárban, mert Zenden és Reiziger mellett Hasselbaink is piros-fehérbe öltözött a 2004-05-ös szezonban. Kiváló játékos volt, és bár a válogatottban Kluivert, Makaay, van Hooijdonk és van Nistelrooy mögött nem igen játszott, de a Zolával alkotott óriás-törpe csatár párosa egészen emlékezetes színfoltja a Chelsea történetének. London után jött a Boro, és ahogy lenni szokott, a mese vége. 

skysports-mark-viduka-jimmy_4535281.jpg

Cserék:

Az Arsenal aranykorának robotoló napszámosa, Ray Parlour; az ember, akinek olyan hülye sérója volt, hogy még a hülye sérós tizenegyünkből is kimaradt, a portugál Abel Xavier; a retrofoci kvízek egyik legjobb feladványa, Fabio Rochemback; a Leeds kettes számú ausztrál csillaga, Mark Viduka; és a United sokat látott veteránja, Gary Pallister.

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1915184762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totii 2019.10.02. 08:57:46

Zömével harminc fölött igazoltak a Boróba, és néhányuknak még utána is voltak értékelhető éveik. Afonso Alves sokkal inkább elfért volna a listán, mint mondjuk Hasselbaink.
süti beállítások módosítása