Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

11 focistafrizura, amit soha nem felejtünk

2019. július 10. - JoEstetRetro

A focisták hajviselete állandó téma. Megkockáztatom, hogy a világ tévéi előtt több szó esik a játékosok hajáról, mint magáról a meccs alakulásáról.
Az extravagáns játékosok ugyanis kötelesek ugyanazt a “ruhát” hordani, mint szürke társaik, már ékszereket sem lehet viselni, ezért számukra az önkifejezés legkiválóbb módja a hülye hajak vágása, festése.
Ne térjünk ki a magyar akadémiák ecsetfej divatjára, Neymar idiotizmust sugalló spagettihaját is felejtsük el, és inkább emlékezzünk a szépre: a régi cool arcokra, akiknek a hajviselete legendává vált, nem közröhej tárgyává.

Szokásunkhoz híven egy legjobb 11-et állítottunk fel, ezúttal is 4-3-3-as felállásban!

Bernard Lama 

Szegény Bernard soha nem tudott kilépni Barthez árnyékából, így a világot végig verő francia válogatott kapujában ma mindenki csak Barthezre emlékszik. Talán a teljesen tar kolléga elleni hadviselés része volt Lama minden részletében megkomponált hajkoreográfiája, de valljuk be, Barthez még a kopaszságával is emlékezetesebbet alkotott, gondoljunk csak a Laurent Blanctól kapott legendássá vált kabala kobakpuszira:
barthez.jpg

Ümit Davala

Ha azt mondod, 2002, én azt mondom, Ümit Davala mohikán haja. A Világbajnokságon 3. helyet robbantó török csapat sok emlékezetes momentumot adott nekünk, rajongóknak, gondoljunk csak a későbbi műkorcsolyázó, Ilhan Mansiz cselére Roberto Carlossal szemben...
Nekem a legélesebben mégis Ümit Davala hajviselete ugrik be arról a Vb-ról, és mivel az év legemlékezetesebb dolga páros években egyenlő az aktuális foci világtorna legemlékezetesebb dolgával, ezért 2050-ben is ezzel a hajperformsszal azonosítom majd a 2002-es évet:
davala.jpg

Gheorghe Popescu

1998-ban a román válogatott félelmetes erőkből állt. A Hagi vezette alakulat egy nehéz csoportból a 16 közé jutott a Vb-n, és a Tunézia elleni utolsó csoportmeccs előtt a fél világot lesokkolták, de ezúttal nem a játékukkal.
Történt ugyanis, hogy még a családjuk előtt is eltitkolt, összehangolt akció keretében minden játékos szőkére festette a haját a meccs előtti utolsó edzést követően. A következő, kétes esztétikai értékkel bíró végeredményt született:
roman.jpg
A séró hadművelet résztvevői közül válogatottunkba a középhátvéd, a Barcelonát is megjárt Popescu került be.

Rigobert Song

A kameruni oroszlánok egykori vezére nem állt meg ott, hogy a hajából kihozta a maximumot, az extrém szakállfestés nemzetközi úttörőjeként emlékezhetünk rá.
Rigobert 137-szeres válogatott, nemzeti hős, egykori csapatkapitány. Sajnos a nevével fémjelzett afrikai csapatnak sem sikerült a nagy kiugrás, pedig rengeteg jó játékosuk volt az ezredforduló tájékán. Song napjainkban sajnos komoly egészségügyi problémákkal küzd, ezúton is kivánunk neki minden jót! 
song_ari_kumwe_na_samuel_eto_o_mu_ikipe_y_igihugu_ya_cameroon.jpg

Taribo West

Az 1996-ban olimpiai aranyat nyerő nigériai válogatott egy elképesztő brigád volt! Kanu, Babangida, Okocha, Oliseh, Amokachi, Ikpeba, Babayaro, és a feledhetetlen fradista, Fatusi - ugye emlékeztek rájuk?

A fenti srácok közül is kiemelkedett külsejével Taribo West, aki majdnem jó játékos lett. Azonban hiába tartozott abba a szűk elitklubba, akik megjárták az Intert és a Milant is, a Milan után pályafutása csúnya lejtmenetbe kezdett. A gyors lejtmenetre magyarázatot jelenthet, hogy West alighanem 12 évvel fiatalabbnak mondta magát a valóságnál…
Ennek ellenére emlékeinkben örökké élni fog ez a frizimiska: screenshot_1.jpg

Freddie Ljungberg

Az egész bejegyzés alapötletét az adta, hogy a Jóestét kollektívában rájöttünk, túl keveset foglalkoztunk ezidáig Ljungberggel. Ezért őt neveztem ki a sérőcsapat kapitányának!

1998-2007-ig a svéd válogatott és az aranykorát élő Arsenal oszlopos tagja volt, a haja színe pedig a legváltozatosabb árnyalatokban pompázott. Marha jó játékos volt, ezt még mindenképpen tudni kell róla! freddie-ljungberg.png

Carlos Valderrama

Európában sajnos csak 3 szezonon át csodálhattuk a kolumbiai válogatott kapitányát, aki 111 válogatottságig vitte, és 3 világbajnokságon is ő vezette csatába honfitársait. Hogy mekkora mentális erő kellett ehhez a szerephez, azt talán a tragikus Escobar-ügy körüli történések mutatják a legjobban, de a kolumbiai séróbáró nem ismert lehetetlent. 
carlos-valderrama.jpg 
Marek Hamsik

Válogatottunk legfiatalabb tagja a kakukktojás, hiszen még mindig aktív a szlovák középpályás. Tagsága azonban erősen megérdemelt, hiszen emlékeim szerint 10 éven keresztül viselte jellegzetes frizuráját a Napoliban.
A csapat kapitánya lett, és középpályás létére megdöntötte Maradona gólrekordját. A személyét övező kultusz is csak a Maradonát övező, már-már vallási fanatizmus szintjén tomboló jelenséghez hasonlítható. Na jó, azért azt a szintet nem éri el.
hams-li.jpg

Djibril Cissé

Cissé a csapatoknál gyakrabban csak a hajviseleteit váltogatta. A híres vándormadár rengeteg európai klubban megfordult, 41-szer a francia válogatottban is szerepelt, és mindig kínosan ügyelt arra, hogy ő legyen a legfeltűnőbb jelenség a pályán, vagy ha úgy alakult, a lelátón:
cisse.jpeg

Robert Baggio

Az Isteni Copfocska becenévre hallgató olasz szupersztár frizurája alapjáraton szerintem teljesen vállalhatatlan. Képzeld el, hogy valaki az utcádban lakik, és ilyen hajjal látod minden nap az utcán - “kínos”, mondanád.
De Robbie más. Neki ez is jól áll. Egyrészt mert őt minden focipályán tisztelték. Másrészt, mert híresen különc ember volt a vallásossága miatt, és ehhez kapcsolódó szokásai és külseje az amúgy teljesen konzekvens énmárka részei voltak. 
baggio-italy2.jpg

Ronaldo

Mármint az igazi Ronaldo. Vicces az élet, mert akkoriban teljesen hülyének néztem a Fenomént, de az idő mindent megszépít. Ronaldo 2002-ben egy olyan frizurával lett világbajnok, amit előtte - talán nem véletlenül - még senkinél nem láthattunk. Ha ez kellett ahhoz, hogy végre főszereplőként is felérjen a válogatottal a csúcsra, és a döntőn ne omoljon össze, mint 98-ban, akkor dícsérjük meg a fodrászát! Ikonikos fejszerkezet, feledhetetlen játékos! roni.jpg

Edző: ki más is lehetne csapatunk vezére, mint Antonio Conte, a világ leghíresebb két lábon járó hajbeültetés reklámja. Nem tudjuk, mennyibe került a művelet, de ahogy mondani szokták, minden eurocentet megért!
before-after.jpg

És hogy mi a különbség a régi arcok, és a maiak között? Ismét Eric a Király az, aki összefoglalja a lényeget egyetlen találó képpel, íme:

csr_men_180618cantona_01.jpg

 
Ha tetszett a poszt, olvass még 50 focisztorit! Az 50 focisztori 30-asoknak c. könyvünkből 1 hónap elfogyott 1100 példány, de már kapható a második, javított kiadás: itt te is meg tudod venni!

screenshot_1.png

https://www.libri.hu/konyv/banai_adam.50-focisztori-30-asoknak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr3414926490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2019.07.11. 17:30:39

Ronaldo utána bocsánatot kért a brazil anyáktól - ugyanis otthon minden második kissrác ilyen idióta frizurát vágatott magának!

degeco 2019.07.11. 17:38:17

Ilyen változást nehéz elképzelni csupán hajbaültetéssel. Erősen paróka gyanús.

Bright side of life 2019.07.11. 17:49:05

Hiányoltam a felsorolásból Beckham-et, továbbá a felül rövid, tarkón hosszú ún. Bundesliga-sérót.:)

AnarchoAteista 2019.07.11. 19:01:10

És Gervinho az smafu??? (Segítek: Eleféntcsontparti focista, teljes nevén Gervais Yao Kouassi)

Guglizzatok rá, érdemes!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.12. 05:10:28

Igen, erősen hiányos a poszt, a többieken kívül kérdezném még hogy,
Higuita?
Gullit?
Fellaini/Willian/Sané?
A pengefejű Vidal?
Henrik Larsson?
Zlátán?
Ezek hogy maradhattak ki? :-))
.
Frederik Ljungberg manapság a viasat sporton szokott szakérteni BL-meccseket, most már normálisan néz ki...
:D

Maxim Tsigalko 2019.07.12. 08:21:04

Bernard Lamával kezdünk, erre ott egy kép Blanc-ról és Barthezről.
Bravó

nyikk 2019.07.12. 08:25:25

Es az a bundesliga-sero....

JoEstetRetro 2019.07.12. 09:43:58

@geegee: 11-en fodbalista fér el a pályán :)

JoEstetRetro 2019.07.12. 09:45:45

@Maxim Tsigalko: próbáltuk elmagyarázni miért, szerintünk vicces :(

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.07.12. 10:20:20

Kapusposzton: Higuita
Számomra örökre emlékezetes marad a '70-es években az MTK-ban játszó Takács László hajviselete: felül teljesen kopasz volt, de oldalt és hátul hosszúra növesztette a haját:
csepelfc.hu/index.php/2017/11/05/takacs-laszlo-70-boldog-szuletesnapot/
Korabeli olasz vígjátékokban lehetett látni ilyen karaktereket. :)

ötköb 2019.07.12. 11:23:48

Volt a 70-es évek elején egy Ayala nevű játékos, talán mexikói, de nem biztos. Akkoriban már dúlt a Bundesliga frizura.
Ennek a fickónak derékig ért a haja és csak úgy lobogott futás közben.
Ezt csinálja utána a sok kopasz !
süti beállítások módosítása