Mert régen minden jobb volt...

Jó estét - retro foci blog

Jó estét - retro foci blog

Családi harcok

Testvérek a pályán

2018. május 03. - JoEstetRetro

Ha valaki a 96-os EB és a 2002-es VB között - vagy azon -  nőtt fel, és kellően zavaros mentális állapotban volt a jelzett időszakban, akkor felnőttkorában könnyen fura dolgokon kaphatja magát. Mondjuk azon, hogy munkába indulva (azaz a felkeléstől a zuhanyzáson át, a munkába vezetői autó útig, tehát cirka másfél óráig) elmereng: vajon szigorúan fejből (!), milyen híres focista testvérpárokat tud felidézni magában (podcastünkben is ezt jártuk körül, amit itt találtok).

Velem természetesen megesett hasonló, és az első testvérpár, akik eszembe jutottak a Zenoni ikrek voltak. A továbbiakban szeretném megosztani veletek a fejemben végzett kutatás eredményeit, sok érdekességgel és egy testvérek-testvérek ellen meccs line-uppal.

Cristian és Massimiliano Vieri

Cristian Vieri egy korszakos legendává vált, szegény tesója pedig hiába kezdte a Juventusban a pályafutását, 97-2003-ig egy percet sem játszott abban a csapatban, ahol testvére, Bobo, berobbant a világfutballba. A későbbiekben pedig csak a Serie B és C bugyraiban vergődött, mert a Juve folyton kölcsönadta, a szokásos sztori. De figyelem: hatszoros Ausztrál válogatott lett belőle! Mégpedig azért, mert Max Ausztráliában született. Érdekesség, hogy bátyja, Bobo, viszont Olaszországban.

Stiliyan és Martin Petrov

Stylian 105, Martin 90-szeres bolgár válogatottak, és ezen meccsek nagy részében együtt küzdöttek a Lecskovék óta egyre kopottasabb bolgár színekért. Jótestvéri viszonyukra azonban árnyat vetett, hogy nem voltak testvérek – csak én hittem azt olyan 15 évig. A Wikipédián talált adatokból jöttem rá, hogy pusztán 7 hónap különbséggel született a két kis Petrov, ami iker tesóságnak kicsit sok, rendes tesóságnak meg kevés. Szóval olyan ez a sztori, mintha egy bolgár futballbuzi éppen cikket írna a híres foci testvérekről és megemlítené sorai között a legendás Kovács Kálmánt és Kovács Zoltánt.

Az Inzaghi testvérek

Mindketten csatárok, mindketten fogalmatlanok a labdával, mindketten válogatottak, mindketten indokolatlanul gólérzékenyek voltak, és mindketten remek edzők lettek (bár Pippo most a Serie B-ben küzd edzői renoméja újra fényesítéséért, de ezer százalékosan biztos vagyok benne, hogy sikeres edző lesz). És mindketten a leshatáron születtek – ugyebár. Fontos tény, hogy napjaink kis pénzből, tökéletesen összerakott Lazióját két ember munkájának köszönhetjük: Simone Inzaghi mellett Igli Tare sportigazgató a sikerek kulcsa.

Niko és Robert Kovac

Ők sem semmi arcok. 83 illetve 84 válogatottság a mindig szuper cool horvát csapatban. Aztán közösen lettek a horvát válogatott edzői, most pedig az Eintracht Frankfurt szakmai munkáját vezetik olyan leosztásban, hogy Niko a nagy-, Robert a kisfőnök. Korábban a Leverkusenben és a Bayernben is együtt játszottak.

Ronald és Frank de Boer

Abból következően, hogy a két úriember egy ikerpár, a mai napig nem tudom a fejemben kettéválasztani őket. Akik szintén hasonló problémákkal küzdenek, azoknak összeállítottam egy 5 pontból álló, „Hogyan különböztessem meg egymástól a de Boer ikreket?” kisokost:

  • Frank volt a hátvéd, Ronald a középpályás
  • Frank volt a nagyobb király, mert ő 112-szeres, míg tesója csak 67-szeres holland válogatott
  • És azért is Frank volt a nagyobb király, mert ő 5, tesója csak egy évig volt Barca játékos
  • Frank volt az, ki szénné égette magát az Inter kispadján
  • Ronald 2004 óta az arab futballvilágban kurválkodik

 

Bár meggyőződésem szerint a tldr és a retro foci tematika egymást kizáró, és egymással soha együttállásban nem létező fogalmak, – azaz egy retro foci témájú cikk sohasem túl hosszú – de próbálok igazodni a modern tartalomelőállítási alapelvekhez annyiban, hogy a többi tesópárt csak röviden, egy-egy mondatos körítéssel, szinte taxatíve tálalom azoknak a megszállott sportbarátoknak, akik nem dobták le a láncot a cikk második bekezdésének elején:

Yaya és Kolo Touré

Két elefántcsontparti fiatalember fogta magát, és az egyik az Arsenal, a másik a City legendájává vált – megsüvegelendő dolog ez.

Andrew és Jordan Ayew

Abedi Pelé két fia, akik mindketten ghánai válogatottak lettek, futballszerető család.

Antonio és Emanuele Filippini

Ki ne emlékezne rájuk…számomra magasan a legaranyosabb páros az említettek közül, több mint 200 meccs együtt a Bresciában (ahol együtt tolták Igli Taréval), aztán kézen fogva mentek tovább az úton: Palermo, Lazio (itt csak egy évvel kerülték el Igli Tarét), Treviso, Livorno <3

Alessandro és Cristiano Lucarelli

…apropó Livorno, a Lucarelli fivérek kis híján együtt mozogtak a Filippini fivérekkel a balos kiscsapatnál, az ő arcuk is bevésődhetett a Serie A-n felnőtt kollégáknak. Plusz érdekesség, hogy Alessandro a 2003-as felkészülést együtt kezdte meg a Bolognában Igli Taréval!

Hakan és Murat Yakin

Svájc legendái, Basel ikonjai, ráadásul Murat együtt játszott a ’lauternben Igli Taréval!

Kenesei Krisztián és Zoltán

Feledhetetlen karakterei a magyar labdarúgásnak, amolyan soha meg nem értett fenoménok. Zoltán sajnos csúnya ügyekbe keveredett, viszont pályafutása zenitjén elkalandozott pár évre Albániába, ahol bizonyára összefutott Igli Taréval.

 

A végére jöjjenek a bevezetőben említett tesók tesók ellen meccs összeállításai, annyi kis hibával, hogy egy kapus testvérpár sem jutott eszembe, kizárólag a Donnarumma testvérek, melynek ismertebb tagja, Gianliugi meg sem született, mikor a többi úr javában ragyogott a futball csillagok egén, de mindegy. És sok legendát a bepakoltam még a kezdőkbe, akiknek fent már nem jutott hely: Niko Kovac

  1. csapat

4 – 3 – 1- 2

Gianliugi Donnarumma – Gery Neville, Frank De Boer, Kolo Touré, Gabriel Milito - Damiano Zenoni, Daniel Andersson, Niko Kovac  - Michael Laudrup - Simone Inzaghi, Hamit Altintop

  1. csapat

4 – 3 – 2 - 1

Antonio Donnarumma – Cristian Zenoni, Robert Kovac, Patrick Andersson, Phil Neville – Yaya Toure, Ronald De Boer, Hamit Altintop – Brian Laudrup, Diego Milito – Filippo Inzaghi

A bejegyzés trackback címe:

https://joestetretro.blog.hu/api/trackback/id/tr1013888240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heinz-Günther 2018.05.04. 12:46:23

Jerome Boateng FC Bayern+Nationalelf és Kevin-Prince Boateng Eintracht Frankfurt és ghanai válogatott . Igaz ök csak féltestvérek

Harcsik Béla 2018.05.04. 13:42:18

DVTK-ból Teodoru Borisz és Teodoru Vaszilisz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.04. 13:59:33

Ronald és Erwin Koeman.
Ebedli Zoltán és Ferenc.
Fogl Károly és József.
Casillas az Iker. Sosem tudtam, épp melyikük véd. :)))

amado 2018.05.04. 15:05:22

Granit és Taulant Xhaka.

HawkTrane 2018.05.04. 15:10:01

Erwin Kremers (Mönchengladbach, 1949. március 24. –) korábbi német Európa-bajnok (1972) labdarúgó, az NSZK válogatottjában 15 alkalommal szerepelt. Ikertestvére: Helmut Kremers szintén válogatott labdarúgó volt. Pályafutásuk során mindvégig egy csapatban szerepeltek és ők a Bundesliga történetének első ikerpárja

ételizésítő 2018.05.04. 15:22:14

Ostoba pöcs, legalább a nevüket tanuld meg leírni, ha már angolból vagy csak képes lopni, saját gondolatod semennyi sincs.
Sztilijan Petrov.

És ha nem csak más cikkéből tudnál lopni, azért találnál még jó sok testvérpárt, akár ikreket is, akik a válogatott szintig is eljutottak együtt. Mondjuk a hollandoknál a van de Kerkhof-ikrek stb.

Valamint megtanulhatnál egyrészt magyarul, másrészt helyesen íri is.

Alick 2018.05.04. 16:47:13

Disztl Péter és László, mindketten sokszoros válogatottak és UEFA kupa döntősök.

Hairy Potter 2018.05.04. 22:15:31

A Bender ikrek Leverkusenből: Lars és Sven
Szintén németek: Karl-Heinz és Bernd Förster

Hairy Potter 2018.05.04. 22:24:52

Meg hát Rummeniggeék, Kark-Heinz és Michael

Millerdraft 2018.05.05. 23:34:49

Vincze Ottó és Gábor pl még válogatottak is voltak egyszerre. Régről a Fogl fivérek vagy Dunaiék. Gyengus cikk

eszgbr 2018.05.06. 17:02:53

Uli és Dieter Hoeneß a Bayernből. Előbbi világbajnok, utóbbi vb ezüstérmes.

Mitya Ivanov 2018.06.13. 14:44:33

@eszgbr: Dieter Hoeness a mexikói vébén úgy nézett ki már, mint akkor az én 70éves nagyapám
süti beállítások módosítása